website_menu_imr

Blogs

De degradatie van minister Kamp en zijn ploeg

Minister Kamp kan niet voetballen. Hij en zijn ploeg zijn fysiek op en top fit. Dat wel. Okay, doelman De Jager groeit vooral in de breedte en is daardoor wat minder wendbaar, maar aan de rest van de ploeg, aanvoerder Rutte voorop, zie je dat ze topsport bedrijven: strak getraind, klaar voor de aanval en heel erg eager om te winnen. Kamp wil zelfs zo graag scoren dat hij op een beslissend moment in de wedstrijd de strafschop al genomen heeft nog voordat hij het veld overzien heeft en de bal goed op de stip heeft gelegd. Hij schiet snoeihard, maar beschamend ver naast goal. Kamp legt de achilleshiel van zijn ploeg bloot: het team is te eager en mist de mentale kracht, het strategisch inzicht en de scherpe geest van een echte winner.

Bezuiniging kinderopvang
Gisteren heeft minister Kamp aangekondigd om flink te gaan bezuinigen op de kinderopvangtoeslag. Net als elke bezuiniging wordt deze maatregel door de minister verdedigd als ‘noodzakelijk voor toekomstige generaties’. Het is het mantra van Rutte en de zijnen: de Nederlandse overheid geeft teveel geld uit en bijlenen brengt toekomstige generaties in de problemen. In haar zucht naar een imago van daadkracht plukt deze regering het laaghangende fruit van begrotingen als quick win-bezuinigingen. Zonder enige visie en met de rug naar de toekomst.

Op zich klopt het gegeven dat ons huishoudboekje nodig op orde moet worden gebracht. Dat zal niemand betwijfelen. We weten dat we moeten bezuinigen. Dat is ook niet het probleem. Het probleem is dat de keuzes niet onderbouwd worden en elke visie op de toekomst van dit land ontberen. Een bezuiniging op de kinderopvang onderbouwen met de noodzaak tot bezuinigen is een cirkelredenering die niet verklaart waarom het geld bij de kinderopvang wordt gehaald en niet bij de banken die eind 2008 met miljarden zijn gestut en nu, nog geen drie jaar later, alweer vette bonussen, salarissen en sponsorgelden over de balk smijten.

Vergrijzing en werkende vrouwen
Vandaag stelt de Europese Commissie in een rapport over Nederland dat Nederland beter moet inspelen op de stijgende kosten van de vergrijzing. De commissie verwacht dat de toename van de kosten voor de ouderenzorg de hoogste van Europa zal zijn. Zij adviseert Nederland om vrouwen meer en langer te laten werken. En wat heb je nodig om mannen en vrouwen met kinderen meer en langer te laten werken? Juist, goede en betaalbare kinderopvang.

Ja, de kosten van kinderopvang zijn in een paar jaar tijd verdrievoudigd. Maar dat is volstrekt logisch als je bedenkt dat binnen een paar generaties het anderhalf verdienersmodel het heeft overgenomen van het kostwinnersmodel. Het één volgt logisch uit het ander en is geen product van luxe overconsumptie zoals de minister ons wil doen geloven. Hij saneert het middel dat we juist zo bitter hard nodig hebben.

Ouders en verantwoordelijkheid
En dat brengt ons bij het tweede argument dat minister Kamp gebruikt voor deze bezuinigingsmaatregel: de opvoeding van kinderen moet in de eerste plaats weer een verantwoordelijkheid van de ouders zijn. Daarmee laat Kamp zien dat hij en zijn ploeg niet alleen te eager zijn om te winnen, maar ook nog eens de spelregels uit de vorige eeuw in hun hoofd hebben zitten.

De opvoeding is namelijk allang niet meer een verantwoordelijkheid van alleen de ouders. Dat kan ook niet als je die ouders verantwoordelijk hebt gemaakt om de last van de vergrijzing te dragen. Terwijl de pensionada’s hun partijtje golf spelen of aan hun derde citytrip van dit jaar beginnen moeten de dertigers en veertigers beide keihard werken om het land draaiende te houden. Daar zijn ze heel creatief in, maar het teamoverleg, het verkoopgesprek met de klant en het beantwoorden van de enorme berg dagelijkse mail zijn geen bezigheden waarbij papa of mama ook nog de luier van Sem kan verschonen of het huiswerk van Roos kan overhoren.

Nee, Kamp en zijn kornuiten van het nationale regerende team gaan het niet maken. Hen wacht degradatie. En nu maar hopen dat ze de club niet in een totale failliete boedel achter zullen laten.

Geplaatst op 07 Jun 2011 door Holsappel